• Before-Dining Area
    After-Dining Area
    BeforeDining AreaAfter
  • Before-Kitchen
    After-Kitchen
    BeforeKitchenAfter

Location: Lower Mission, Kelowna

The Challenge:

Stepping into this kitchen was like stepping into the 70’s. With bulky track lighting and limited counter space this very small U-shaped kitchen was crowded and hard to work in. Natural light was captured from a small window in the centre and an old leaking skylight. The family’s eating nook was crowded with one small window offering an uninviting gathering space. The dining room was confined with 3 walls and a small window. While family and friends gather in a separate living and dining area for holidays and celebrations, or while simply entertaining for an evening, the family spent much of their time isolated behind the walls of the kitchen.

The Solution:

We removed walls to consolidate 3 smaller rooms into one large room, incorporating the living room and dining room presenting an inviting open concept ideal for everyday living and entertaining. The newly faced fireplace added an ambience and warmth to the kitchen that didn’t exist before. A large central island was created providing ample opportunity to invite family and friends to join in preparation of meals or to simply enjoy conversation while sharing the day’s events.

We were able to work with existing structural components of the building i.e.: patching and sanding oak floors for seamless tie-in, maintaining existing heating and cooling systems with minor changes, re-using existing masonry fireplace with applying real rock veneer. We removed 3 small windows and reframed the back wall for a large window and one door allowing natural light not only into kitchen but also into complete living space, which is now one expansive great room.

Awards:

Silver Tommie Award by the Canadian Home Builder’s Association for ‘Excellence in Kitchen Renovations $65K and Under’